Hur annorlunda armbandsur vill vi ha?

My new watch by Tim.Deering, on Flickr

Så gott som varje vecka kommer nya rykten om att Apple sägs jobba med att ta fram en ny produkt, nämligen ett smart armbandsur. Apple kommenterar som vanligt aldrig kommande produkter, så hur mycket det ligger i ryktena är svårt att veta. DN skrev idag att det skall finnas runt 100 anställda hos Apple som som jobbar med ett ”smart armbandsur”.

I kommentarerna på mitt Facebook-inlägg om gårdagens bloggpost diskuterades Apples planer och armbandsurets framtid i allmänhet. Åsikterna var blandade, själv tillhör jag dem som gärna bär klocka och tror att den har en framtid. Förutom att vara ett lätt sätt att hålla koll på tiden är ju klockor ett av de få ”smyckena” för oss män. En utveckling med nya smarta funktioner är kanske den största utvecklingen sedan klockorna med inbyggda miniräknare som var populära ett tag på 80-talet. Frågan är kanske hur stor förändring av klockorna vi vill ha, är vi t ex beredda på större klockor för att få plats med en stor display och att batteriet måste laddas titt som tätt istället för bara bytas en gång om året?

Själv stöttade jag ett Kickstarter-projekt som heter Pebble för snart ett år sedan och inom den närmaste månaden borde med lite tur den färdiga produkten dyka upp i brevlådan. Pebble är just ett smart armbandsur som man dessutom kan programmera själv. Den ansluter till iPhones och Android-telefoner via bluetooth. Det skall bli spännande att se både hur den känns på armen och vad man kan göra med den – användarsamhället lär kläcka mängder av nya idéer vad man kan använda en display på handleden till.

Om Apple i sin vanliga ordning hittar på något kul designmässigt så kan de säkert utveckla produktområdet en del. Dessutom är de ju duktiga på att få ut produkter på marknaden, så om det kommer en ”iWatch” lär den säkert snart sitta ”på var mans arm” och vi förstår snart inte hur vi kunde klara oss utan den…

 

Dag 26 i #blogg100