Röstanteckningar – en hjälp i vardagen

DropVox

Jag lyssnar mycket på podcasts i bilen och förutom ren underhållning och ny kunskap får jag ofta nya idéer och tankar om ämnen att blogga om när jag lyssnar. Dock är det ju svårt och/eller farligt att skriva ner tankarna och idéerna där och då, och ofta är de borta när jag väl kommer fram och kan skriva ner dem i lugn och ro.

Min lösning är röstanteckningar. Jag har en app i min telefon som låter mig tala in en anteckning. Anteckningen blir en ljudfil som via filsynkningstjänsten DropBox automatiskt laddas upp på min dators hårddisk. Där kan jag sedan lyssna på den och transkribera texten, antingen in i min att-göra-lista, en anteckning i Evernote eller direkt in i WordPress för bloggen.

Jag använder även röstmemo när jag är ute och går eller av andra skäl inte kan anteckna på vanligt sätt. Man kan dock få lite konstiga blickar om man sitter och pratar för sig själv på bussen har jag märkt – men där går det ju att anteckna vanligt istället.

Appen jag använder heter DropVox och kostar 15 kr – väl värd varenda öre! Att filerna kommer till en utpekad mapp i min DropBox gör att de inte blandas upp med allt annat. Jag har tidigare haft appar (till och med för Windows Mobile i en grå forntid…) som epostat filen med inspelningen till mig, men det är rätt skönt att slippa få ljudfilerna i epostens inkorg. Jag försöker göra en ”weekly review” av mina projekt och ärenden och i samband med det transkriberar jag också de filer som blivit liggande sedan förra veckan.

Uppslaget till det här inlägget kom jag förresten på på väg till jobbet idag och talade in som en röstantecknig. Alltså en röstanteckning om röstanteckningar! 🙂

 

Dag 27 i #blogg100