Apple Watch – dyrare än du tror?

Foto: Apple
Foto: Apple

Igår presenterade till sist Apple Apple Watch, när den börjar säljas och vad den kommer kosta. Som många med mig säkert gissat får vi i Sverige vänta lite innan den släpps här, än så länge oklart hur länge.

Priserna sträcker sig från USD 349 för den lilla Apple Watch Sport till USD 10000 och uppåt för Apple Watch Edition. Själv har jag fastnat för den större modellen (42 mm) av mellanvarianten som helt enkelt heter Apple Watch. Beroende på val av armband kommer den kosta från USD 599.

Priserna i Sverige har inte publicerats ännu, men i flera tidningar har jag sett uppskattningar att den enklaste varianten kommer att kosta 3-4000 kr. Jag tror dock att vi får räkna med fyra tusen snarare än tre, inte minst beroende på att dollarn stärkts så mycket mot kronan under det senaste året.

Apple presenterade fler produkter igår, bland annat en ny MacBook. För denna finns både amerikanska och svenska priser. Den kostar i grundutförande USD 1299 respektive 14495 kr. Det ger en ”växelkurs” inklusive svensk moms etc på 11,16 kr/USD. Med samma växelkurs kostar min Apple Watch 42 mm från 6684 kr, låt oss gissa 6495 kr.

6500 kronor och uppåt för en teknisk klocka med en uppskattad livslängd på ca tre år är mycket pengar. Visst finns det många klockor som kostar avsevärt mer men de har ju normalt också en betydligt längre livslängd. Hur många kostar på sig en sådan pryl? Det finns onekligen en viss risk att klockan inte säljer i så stora volymer man kanske hoppats. Man kan dock vända på det också – klockan kostar alltså ungefär som en iPhone 5s 32 GB och den telefonen har onekligen väldigt många faktiskt köpt. Vi behöver antagligen helt enkelt bara vänja oss vid tanken på priset.

Dag 10 i #blogg100