Jobba hemma-dagen idag – var jobbade du?

Jobba Hemma Dagen 2013Idag var det Jobba hemma-dagen, ett initiativ från Microsoft som syftar till att så många människor som möjligt ska prova att jobba flexibelt och spara både tid och miljö.

Jag jobbar själv hemifrån ganska ofta, egentligen så ofta jag kan och då det passar. Dagen till ära jobbade jag idag hemma under förmiddagen idag men var sedan tvungen att åka iväg för att delta i EPiServers partnerträff under eftermiddagen.

Jag brukar säga att jag gärna reser för att träffa människor, men inte för att sitta vid ett speciellt skrivbord. Den fysiska arbetsmiljön och infrastrukturen i form av internetanslutning, skrivare och kaffemaskin (!) är minst lika bra hemma som på något av de kontor jag har att välja på. Dessutom får jag mer lugn och ro och kan fokusera bättre.

På det personliga planet blir det mindre stress, mindre spilltid och mer tid till både jobb och fritid. Det blir lättare att få ihop livspusslet när man slipper lägga in marginaler för strul med trafiken för att vara säker på att hinna hämta barnen på dagis.

Samhällets vinster är också stora, framförallt på grund av minskat resande som ger mindre utsläpp från trafiken och dessutom lägre belastning på vägnätet. Långsiktigt borde också friare arbetsformer kunna ge färre sjukskrivna på grund av stress och utbränning.

Nackdelar då, finns inte det? Jo, självklart gör det det. Det största minuset jag upplever är att det blir färre spontana möten. Det krävs också nästan att man har en avdelad arbetsplats hemma – att sitta och jobba vid köksbordet regelbundet tror jag leder till mer strul och stress än fördelar för de flesta.

Många har givetvis inte möjlighet att jobba hemifrån – allt från sjukvårdspersonal till bilbyggare på Volvo kan ju omöjligen ta med sig jobbet hem. Men väldigt många som faktiskt skulle kunna göra delar av sitt jobb hemifrån provar eller tillåts aldrig att göra det. Trots flextid åker de flesta dessutom till och från jobbet ungefär samtidigt, med köer och långa restider som konsekvens. Fler både arbetstagare och arbetsgivare behöver se möjligheterna!

Glöm inte att arbete inte är en plats man går till utan något man gör!

 

Dag 15 i #blogg100

En kommentar till “Jobba hemma-dagen idag – var jobbade du?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *