Teknik för sin egen skull

Jag gillar teknik! Särskilt elektronik, och då allra helst sådan som kopplas till nätet. Jag tror att vi bara sett början på vad vi kan göra genom att koppla olika apparater till nätet. En del av dessa apparater kommer kommunicera med varandra, andra med oss människor. De senaste 20 årens internetutveckling har till allra största delen handlat om informationsspridning, nästa steg är troligen att de fysiska och virtuella världarna växer samman och att vi får fler och bättre möjligheter att kontrollera och interagera med vår omgivning på distans via smarta terminaler.

Jag är alltså en första klassens teknikoptimist. Men det finns gränser till och med för sådana som jag… Lidköpingsnytt skrev häromdagen om hur Västtrafik gått minst ett steg för långt.

toadörr-mobilbetalning
Foto: Lidköpingsnytt.nu – http://www.lidkopingsnytt.nu/2013/02/04/jo-det-ar-santman-maste-ha-telefon-for-att-fa-kissa/

På Resecentrum i Lidköping har Västtrafik har tagit bort det klassiska myntinkastet för att låsa upp den offentliga toaletten och ersatt det med en lösning som bygger på att man antingen skall skicka ett betal-SMS och få en kod i retur eller installera en särskild app i sin smartphone för att kunna betala och låsa upp.

Till råga på allt fungerar SMS-betalning inte lika enkelt som förut på grund av att skärpta regler för finansiella transaktioner gjort att teleoperatörerna valt att stänga ner den gamla typen av betaltjänst och ersätta den med den nya WyWallet som kräver registrering i förväg. Det vill till att man inte är alltför nödig…

När jag googlade insåg jag att det här inte är första installationen av ett sådant här system, tvärt om så har Jernhusen enligt SVT:s Rapport installerat samma system på offentliga toaletter på de flesta av sina stationer. Jernhusen påstår i Rapports inslag att de flesta kunder uppskattar systemet – f-n trot!

För mig är det här ett skolboksexempel när man skapat en teknisk lösning bara för att det går och inte för att den ger ett värde till dem som skall bruka den. Vi kommer helt säkert att få se många exempel på likande misstag medan vi provar oss fram till hur vi bäst nyttjar tekniken för att hjälpa oss.

 

Dag 16 i #blogg100

En kommentar till “Teknik för sin egen skull”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *