Förmån att blogga – lite meta på 23:e dagen

Idag är tjugotredje dagen i bloggutmaningen #blogg100. Jag har på dessa 23 dagar bloggat mer än vad jag gjort totalt innan dess och dessutom skrivit mer löptext på svenska än vad jag gjort på bra länge. Det är fortfarande en utmaning att få till dagens inlägg, men det ger också mycket tillbaka.

Det är sen kväll, jag är trött och har ”grus i ögonen”. Motivationen tryter och hade det inte varit för de gångna 22 dagarna och motviljan mot att bryta sviten hade det aldrig blivit något inlägg ikväll. För ovanlighets skull hade jag dock TVÅ uppslag till vad jag skulle skriva om idag. Ämnet är annars oftast det svåraste för mig att komma på, texten kommer mer av sig själv. Jag samlar numera aktivt på tankar och funderingar som kan bli uppslag till inlägg, men det är inte lätt alla dagar att hitta något som känns intressant både att skriva om och förhoppningsvis även att läsa om.

Jag reflekterade lite idag över vad det ger mig att lägga tid på att blogga varje dag. Det mest uppenbara är givetvis träning i att skriva på svenska. Normalt skriver jag nästan bara i jobbet och då i princip uteslutande på engelska. Dessutom skriver jag där bara i syfte att driva projekt och arbetsuppgifter framåt, texten är underordnad innehållet. På bloggen finns det större möjlighet att öva och testa båda retorik och skrivteknik. Jag har fortfarande en bit kvar till kvaliteten jag höll på gymnasiet när vi skrev uppsatser, referat med mera för Roger Andersson på Samskolan….

En inte lika uppenbar vinst med att skriva för bloggen är att jag tvingas ge mig tid att tänka klart eller fullfölja vissa tankegångar. I en stressad vardag är det lätt att låta bli att gå på djupet, men nu måste jag ju gräva lite djupare i vad jag vet, tänker, tycker och känner om olika ämnen. Ofta stänger jag av TVn för att istället fokusera på det ämne jag skriver om. På något sätt känns det den egna analysen mer som att läsa en väl genomarbetad analys i t ex tidningen Fokus istället för att få ett snabbt referat i TV4:s ”lättnyheter”. De djupare tankegångarna känns som en verklig förmån och en för mig oväntad vinst av att blogga.

Dag 23 i #blogg100

En kommentar till “Förmån att blogga – lite meta på 23:e dagen”

  1. Jag tänkte också skriva på svenska mest. Men det blev lätt engelska på dom flesta ändå när mina ämnen skulle nås av mina twitter följare

Kommentarer är stängda.