Dags att börja koda lite igen?

Jag tillhör generationen som lärde mig programmera som barn – inte i skolan utan hemma på en ViC 64 som så många andra de åren. När vi i sjunde klass lärde oss grunderna i symbolisk matematik med variabler i skolan gick det snabbt upp ett ljus för mig – det var alltså det här jag hade hållt på med i ungefär två år men inte haft ord för eller kunnat placera i ett sammanhang. Dagens barn har ett annat angreppssätt till datorn, det handlar mer om att använda den för att kommunicera än att förstå hur den fungerar ”under skalet” och själv programmera den. Jag tycker utvecklingen har varit bra, alla behöver inte kunna programmera men alla behöver kommunicera med andra människor. Personligen kan jag dock ibland sakna pionjärtidens nyfikenhet och lekfulla ansats – det gjordes saker med VIC 64 som inte ens tillverkaren Commodore hade kunnat förutse att det skulle gå att göra.

VIC 64 hade  ett oerhört lågt insteg till att börja programmera. Datorn hade en inbyggd basictolk, och man kan säga att den i praktiken körde en editor för kod och en basictolk som operativsystem.

10 PRINT "Stefan";
20 GOTO 10

RUN
StefanStefanStefanStefanStefanStefanStef
anStefanStefanStefanStefanStefanStefanSt
efanStefanStefanStefanStefanStefanStefab
..

Idag är det oftast mycket krångligare, men möjligheterna är givetvis också oerhört mycket bättre. Kanske är det de tidiga erfarenheterna från VIC 64:an som gjort att jag alltid gillat script-programmering av olika slag. Skriv och kör – många enkla uppgifter kan man lösa så lätt. Att det saknas all form av stöd för debugging, prestandaoptimering och så vidare är nackdelar man kan ta, självklart dock inte för ”riktiga” system som skall göra något viktigt och/eller användas av många.

På senare år har jag dock legat av mig lite, jag programmerar inte längre i jobbet och därför blir det inte naturligt att koda tillräckligt ofta för att syntax och hantverket i allmänhet skall komma av sig själv. Jag automatiserar dock fortfarande gärna repetetiva moment om möjligt och tycker det är rätt kul att peta i detaljer med syntax och konfigurationer. I höstas bytte jag ut min Windows-PC mot en Mac och fick där finns ett unix-shell (kommandofönster) att leka med om man vill – riktigt kul!

Från tid till annan dyker det upp tankar om att koda något lite större. Jag har lite olika idéer i olika grader av förverkligande jag skulle vilja implementera, om bara tiden räckte till. Bland annat har jag köpt en Raspberry Pi som jag tänkte programmera för att styra belysning och motorvärmare med. Jag har också labbat lite med Visual Basic for Applications (VBA) för att åtminstone halvautomatisera sorteringen av min epost.

Det lockar att lära mig ytterligare programmeringsspråk, helst då av scripttyp. Python verkar kul och kan möjligen bli det jag kommer att använda på min Raspberry Pi. Dessutom har jag sedan flera år funderat på att lära mig PHP, främst för att utöka min verktygslåda för att göra små snabba ”hack” för webben. En sida med en räknare som håller koll på vilken dag i #blogg100 jag är på skulle kunna vara ett exempel på ett sådant. Dessutom körs ju den här bloggen på WordPress som i sin tur är byggt i PHP – en egen plugn hade varit kul att testa.

Som vanligt är det bara en fråga om tid – och det är ju faktiskt i sin tur bara en fråga om prioritering. Just nu prioriterar jag att blogga, om ett tag kanske jag borde koda en snutt varje kväll istället. Hur gör DU?

 

Dag 24 i #blogg100

3 reaktioner till “Dags att börja koda lite igen?”

  1. Ja C64 var skoj. Själv började jag programmera på Amigan med Basic 7.0. Tog spelen som fanns i Dator magasin och gjorde om dom med egen kod 🙂

  2. Ah, C64 och datormsgasin, fina minnen. Våra föräldrar vägrade dock tro att vi faktiskt programmerade dessa datorer som vi fått i julklapp efter idogt tjatande. De kunde inte riktigt ta in att mellanstadselever kunde åstadkomma något som i deras ögon fortfarande gjordes av herrar i vita rockar.

  3. Trillade in på Arduino när jag letade efter en ljusstyrning till ett radiostyrt flygplan. Inget som fanns färdigt på marknaden stämde med mina idéer om hur det skulle fungera. Efter lite labbande och uppfriskning av C kunskaperna kunde jag gå från ide till prototyp på kort tid. Resultatet överträffade alla andra färdiga lösningar då jag lätt kan ändra funktionerna med bara några rader kod.

Kommentarer är stängda.