”Ny” teknik redan passé

Vår blu-ray-spelare här hemma bråkar, att få den att spela upp en film tarvar en hel del tålamod och att alla enheter i hembion slås på i exakt rätt följd. Uppenbarligen lyckas den inte koppla upp HDMI-förbindelsen via receivern till TVn – tack för det krypteringsglada mediaindustri… Med tanke på att vi var ganska tidigt ute med att köpa blu-ray så har den några år på nacken, lösningen blir alltså att byta ut den – ju förr dess bättre.

Den modell jag tittar på kom redan 2011 men är ändå den nyaste från Onkyo i det billigare/vanliga segmentet. Man har uppenbarligen helt enkelt slutat utveckla spelarna. Blu-ray känns fortfarande som det ”nya” formatet om man studerar annonser men jag misstänker att det säljs fler DVD-skivor ändå. Movielines katalog innehåller till exempel tre gånger fler titlar på DVD än på blu-ray.

Jag ser det som ett tecken på att skivor snart gjort sitt som media för att lagra och distribuera film. Under det senaste halvåret har ett antal nya tjänster (t ex Netflix, HBO, ViaPlay och Telia Play+) lanserats som erbjuder möjlighet att till rimlig kostnad se film strömmad över internet. Det lär bara vara en tidsfråga innan försäljningen av både fysiska filmer och spelare för dem minskar betydligt och det ”nya” blu-ray-formatet gjort sitt.

Det är kul att se att ett teknikskifte går så fort, strömmande film har uppenbarligen redan börjat slå i konsumentledet. Under skiftet kommer några tidigare produkttyper försvinna eller gå upp i andra, precis som så många gånger förut. Uppenbarligen går skiftena allt fortare och slår allt bredare.

Daniel Erkstam bloggade på liknande tema häromdagen, Mobiltelefonen blev så mycket mer än en mobil telefon

 

Dag 25 i #blogg100