Fortare, jättefort och sedan vad?

I samband med millenieskiftet sände Sveriges Radio, troligen eko-redaktionen, två program där man blickade tillbaka på 1900-talet i allmänhet och 1990-talet i synnerhet. Man försökte sig på att sammanfatta 1900-talet i ett enda ord och valet föll på ordet ”fortare”. När man sedan sammanfattade 1990-talet blev valet ”jättefort”.

Jag började jobba 1996 och minns att jag känder igen mig väl i ordet ”jättefort” när jag hörde programmet i december 1999. Jag tror inte att någon skulle säga att tempot i arbetslivet och i samhället i stort har sjunkit sedan programmen sändes, tvärtom tror jag flertalet liksom jag uppfattar att tempot nu ökat väsentligt ytterligare.

Hur sammanfattar vi då den senaste tiden? Vad kommer efter ”jättefort”? Rakt-in-i-väggen-fort?

Jag misstänker att vi om tio år kommer att se tillbaka på idag och tänka att det vi idag kallar för fort inte är i närheten av det tempo vi då har. Eller har vi då kanske insett våra begränsningar och börjat lugna ner oss lite? Hoppas kan man ju, men jag betvivlar att vi kan vända utvecklingen.

Jag har varit i kontakt med Sveriges Radio för att försöka få tag i en kopia på programmet, men jag minns tyvärr för lite detaljer i övrigt om programmen för att de skall kunna hitta dem. Programmen gjorde ett stort avtryck hos mig, jag minns dem ju nu 13 år senare, så det hade varit roligt att få höra dem igen.

 

Dag 30 i #blogg100

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *