Bring your own device – inte farligare än jobbets bärbara?

Alla större företags IT-avdelningar brottas idag med hur man skall ställa sig till det faktum att många anställda vill ta med sig och använda privata datorer, surfplattor och mobiltelefoner på jobbet. Vi har vant oss vid bra utrustning privat och kräver helt enkelt att få lov att använda den för att göra vårt arbete också. Trenden kallas BYOD – Bring Your Own Device.

Anledningen till att många IT-chefer våndas är att det alltså handlar om enheter de inte har kontroll över. Hur kan man t ex garantera att data inte kommer i orätta händer? Tyvärr hamnar fokus väldigt ofta på problemen och många IT-avdelningar säger blankt nej med hänvisning till säkerhet. Enda konsekvensen blir att de anställda använder enheterna ändå men med försämrad funktionalitet och total avsaknad av kontroll, säkerhet och diskussion om vad som är ok och inte.

Jag lyssnade på podcasten Slashat på väg till jobbet och i en kommentar om BYOD nämdes laptops/bärbara PC i förbifarten. Det slog mig att hela diskussionen om farorna med att vi tar med egna enheter förs i jämförelse med den av företaget tillhandahållna bärbara PCn och att denna hela tiden anses som säker bara för att den är installerad och kontrollerad av IT-avdelningen. Men är det verkligen så stor skillnad?

Om jag tar med mig jobb-PCn hem är det ju för att jag vill kunna jobba med den. Alltså behöver jag kunna koppla upp mig på mitt trådlösa nätverk hemma. Likadant när jag reser i tjänsten – jag vill ju givetvis kunna jobba en stund på kvällen från hotellrummet och koppla upp mig där också. Alltså kan datorn inte längre vara så låst som den ofta var för bara några år sedan – då gick det i många fall inte ens att lägga till ett nytt trådlöst nätverk. Jobb-PCn följer med överallt, den är full med data och ansluts till nätverk helt utanför företagets kontroll – hur säker är den egenligen? Hur många krypterar t ex hela hårddisken på sina bärbara datorer, kräver VPN-anslutning för all nätverksåtkomst och håller brandvägg och antivirus ständigt uppdaterade?

Är verkligen en privat iPad så mycket farligare än företagets bärbara PC?

 

Dag 17 i #blogg100

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *