Några tankar efter TPB AFK

Jag har ägnat en del av kvällen åt att se den nya filmen om (och i viss mån av) The Pirate Bay, TPB AFK eller The Pirate Bay – Away From Keyboard. Filmen berättar historien om rättegångarna mot fildelningssajten Pirate Bay och männen bakom den, från strax före starten av förhandlingarna i tingsrätten till dess att målet avgjorts i högsta instans. Filmen är absolut en partsinlaga från deras sida, men om man bara håller det i bakhuvudet tycker jag den ändå är väldigt intressant.

Peter, Fredrik och Gottfrid är rätt udda personer och onekligen väldigt olika. Filmen försöker förklara en del av deras drivkrafter och skall man tro vad de säger handlar det om rätt olika saker – från teknikintresse till nätaktivism och yttrandefrihet. Framförallt Gottfrid och Fredrik säger en hel del stolligheter i filmen och det är helt klart inga enkla personligheter att bedöma. Helt klart är de inte guds bästa barn, men frågan är om de trots det fått en rättvis behandling.

Jag har tidigare läst Peter Sundes nådeansökan där han beskriver en del av turerna i rättegångarna mot dem och den texten ger ju delvis samma bild som filmen. Det som jag tar med mig från filmen är en viss tveksamhet till hur vårt rättsväsende fungerar. Hur mycket styrs egenligen av kommersiella särintressen, jäviga domare osv?

Jag är själv kluven till fildelning som fenomen och tror egentligen att det är en övergående företeelse – så fort vi får möjlighet att enkelt köpa det innehåll vi vill ta del av till rimlig kostnad kommer de flesta säkert välja att betala för sig. Spotify visar ju tydligt att det går, och på senare tid har ju flera nya filmtjänster lanserats som rimligen borde minska intresset för fildelning av upphovsrättsskyddat material en hel del. Det skulle vara intressant att se siffror på hur volymen fildelning utvecklats sista två åren.

Se filmen! Den finns att hämta, helt legalt, via The Pirat Bay, du kan också se den på bland annat YouTube och även läsa mer om den på www.tpbafk.tv.

 

Dag 18 i #blogg100